
BIOCHAR-FORESTAL CATALANA
Idària SCCL i Forestal Catalana cooperen en l’estudi per la implementació del biochar en vivers. Per a millorar la resiliència de l’alveol forestal desenvolupem estudis per a millorar els resultats en les reforestacions. El biochar evita la compactació, millora la retenció d’aigua i nutrients, l’intercanvi catiònic, i la respiració microbiana. Fruit d’aquest estudi l’aplicació del biochar en els substractes utilitzats per viveristes milloren la massa radicular de les plantes que després seran portades a boscs destruits per incendis i altres fenomens catastròfics.
Durant el 2020 Forestal Catalana tenia el projecte pilot de reforestar una zona de Maçanet de la Selva que es va cremar uns anys enrere. Idària va participar d’aquesta reforestació amb l’addició del biochar que produeix actualment al forat de plantació. Aplicar biochar amarat d’aigua i nutrients al clot de plantació representa un reg de plantació incipient que permet que els primers mesos d’adaptació al nou medi siguin més fàcils. El resultat de l’estudi és molt esperançador ja que la supervivència del plançons de mida alveol forestal va ser del 100%. Seguim amb l’estudi pilot per veure com ha evolucionat la planta que no es considera adaptada fins al tercer any de crescuda primaveral. Perseguim la idea que aplicar el biochar al clot de plantació millora la capacitat de resiliència de la planta. A més, el fet de que el carbó sigui una estructura de carboni molt estable que té un període de desintegració molt llarg ens asseguar que ens els episodis de pluja, el biochar, serveix de embornal d’aigua ja que torna a capturar aquesta aigua i la deixa disposició de la planta durant molt més temps.
D’altra banda durant el 2021 hem implementat un estudi sobre l’ús del biochar com encoixinat com es veu a la fotografia. Forestal Catalana utilitza habitualment un encoixinat orgànic a base de triturat de poda de granulometria no comercial. Aquest sistema és excel·lent per al control de les adventícies i per a conservar la humitat de la terra durant l’estiu, ja que mitiga la desecació de la terra del test. Aquesta prova pilot substitueix el triturat de poda per el biochar que malgrat que té menys capacitat de compactació es capaç de retenir un gran volum d’aigua. Aquesta prova pilot ens donarà informació sobre com el biochar evita l’aparició d’herbes adventícies i de com els substracte utilitzat per als testos no per qualitats al trobar-se encoixinat per el carboni en pols del biochar.
A més, hem participat conjuntament en l’entestat de part de la planta forestal d’aquesta primavera. Durant els mesos de gener, febrer i març es canvien els testos de les plantes de 3 litres a 10 litres per a afavorir el creixement radicular i millorar les capacitat d’adaptació de les plantes. Durant aquest procés em afegit biochar al substracte a raó del 33% per estudiar com aquest creixement radicular es veu influenciat per l’addició d’aquest carboni orgànic. El biochar que produeix Idària actualment prové de la carbonització de restes vegetals sense interès comercial. Aquest biochar es tritura i es fertilitza per a obtenir un producte molt eficient. La barreja amb el substracte evita la perdúa d’aigua i de nutrients per lixiviació dels sòls i, en aquest cas, dels substractes dels testos.