El projecte “Carbó d’Ardenya i Gavarres”, transformat en el projecte “La Carbonera”, pretén recuperar i dinamitzar socioeconòmicament el territori dels massissos de les Gavarres i l’Ardenya a través de l’actualització del carboneig.
Com s’ha fet?
S’han desenvolupat prototips de carboneres en el marc del projecte i s’ha constituït la societat Sustainable & Social Charcoal, S.A – “La Carbonera”, amb l’aportació de capital de l’empresa JOSPER, per invertir en maquinària i equipament. L’adquisició de les carboneres i el tractor amb cabestrant, així com la formació de les primeres colles, entre el 2013 i el 2015, va ser possible gràcies als premis de finançament i les subvencions i ajuts rebuts per part d’Acció Solidària Contra l’Atur i a Fundació Hope Projects i al suport del Consorci de Gavarres, el Consorci d’Ardenya-Cadiretes, l’Ajuntament de Llagostera, RETECORK Xarxa de Territoris Surers, la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Lloret de Mar i l’Obra Social “La Caixa”, entre d’altres.
Un producte local, sostenible i lligat al patrimoni cultural
“Local…
El producte resultant del projecte, el Carbó d’Ardenya i Gavarres, és un carbó ecològic de proximitat. La seva generació suposa diversos impactes positius: parteix d’una gestió sostenible i la transformació dels recursos boscans, permet reduir la importació de carbó que es fa a Catalunya i satisfer la demanda de restauradors i particulars amb un producte de quilòmetre zero. En conjunt, el projecte és dimensionable i exportable a altres contextos per afavorir l’aprofitament forestal i la inserció laboral.
… Sostenible …
El projecte també ha servit per amplificar el significat i el valor de les tasques forestals com a mecanisme per mantenir la riquesa dels boscos, que són un element imprescindible per al territori. Els treballs s’han encaminat a la prevenció d’incendis, la millora de l’estat de conservació del bosc i, en molts casos, s’ha facilitat l’aprofitament de suro. Les actuacions han consistit en treballs eminentment manuals, de manera que es reduïssin al mínim els impactes en l’entorn i se seleccionés acuradament les espècies que es tallaven. En definitiva, s’ha afavorit la biodiversitat de les zones boscoses incloses en l’àmbit d’actuació i se’ls ha incrementat el valor afegit.
…lligat al patrimoni cultural”
La dimensió cultural és indissociable de l’ecològica i laboral quan parlem del bosc. És per això que acompanyem aquest projecte amb una vessant pedagògica i comunicativa, que explica i reivindica la tradició i el valor patrimonial dels oficis del bosc a partir de diverses actuacions, des de la difusió a les xarxes socials a jornades temàtiques i visites guiades.
Si voleu més informació del projecte i el seu desenvolupament, podeu visitar-ne el Blog.